Konseptet
USF-akademiet er norsk sjakks program for utvikling av fremtidens sjakkledere, så vel lokalt som regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Norsk sjakk har gjennomgått spennende år i perioden siden Magnus Carlsen ble verdensmester, i november 2013. Interessen i samfunnet for sjakk har økt, med TV-sendinger, mediaoppmerksomhet og nye sjakkprosjekter i skole og andre samfunnsområder som synlige eksempler.
Men fortsatt er mye ugjort i norsk sjakk, samtidig som mulighetene er mange. Medlemstallet bør videre opp, økonomien bør styrkes, og organisatoriske spørsmål må få sin avklaring.
Det kanskje største potensialet for vekst ligger i sjakk-aktivitet for barn og unge, både i og utenfor skolen. Det gjøres mye godt arbeid i dag, men det er samtidig åpenbart at det er for mange hvite flekker på kartet – geografiske områder med liten aktivitet uten annen grunn enn at det organiserte sjakklivet ikke har hatt kapasitet til å gi tilbud.
På alle områdene for videre utvikling for sjakken vil suksess eller mangel på sådan henge sammen med de menneskelige ressursene som er tilgjengelige. Valg av personer til styrer, komiteer og utvalg så vel lokalt som regionalt og nasjonalt vil fortsatt skje innen sjakkens eget miljø. Men det vil jo være en fordel at slike valgprosesser kan ha tilgjengelig personer med god kjennskap til så vel sjakklivets mange «fagområder» (tenk dommer, trener, arrangør, lokallagsleder osv.) som til styrearbeid og prosjektarbeid generelt, og ikke minst til hvordan sjakken drives og ledes i andre land.
Beslutning om å lansere akademiet ble tatt av USF-styret høsten 2017, med første samling i november samme år. Kull 1 med 12 kandidater gjennomførte 8 samlinger frem til oktober 2019. Kull 2, også det med 12 kandidater, startet opp i oktober 2020, og gjennomførte 5 fysiske samlinger og flere nettseminarer frem til august 2022. Antall fysiske samlinger for kull 2 ble begrenset av Covid19-pandemien som fant sted samtidig med kull 2.
Hensikten med USF-akademiet er å kvalifisere og utdanne fremtidige ledere til norsk sjakk. Metoden er først å etablere et kull med 12-14 kandidater i alderen 15-26 år, for så å gjennomføre 8 weekendsamlinger over en 2-års periode, der kjerneinnholdet er kurs i styrearbeid, prosjektlederkurs, 3 FIDE-kurs for utdanning av dommere, sjakktrenere og turneringsarrangører, og dessuten opplæring i drift av en sjakklubb. Begge kull har som avslutning besøkt Sjakk-olympiadene i Batumi, Georgia og Chennai, India, og der deltatt på FIDE-kongressen og de åpne kommisjonsmøtene. I tillegg har samlingene hatt mange andre innslag, både med faglig innhold, kontakt med andre organisasjoner, turneringsarrangering osv. Samlingene varer fra fredag kveld til søndag ettermiddag. Reise og opphold dekkes av USF. Programmet forberedes, gjennomføres og følges opp av en programkomite utpekt av USF-styret.