Tilbake til Samfunn

Guide: Slik arrangerer du en sjakkturnering

Lyst til å arrangere en sjakkturnering, men aner ikke hvordan du skal gå frem? Slapp av, det er ikke så vanskelig! I denne guiden gir vi tips til en del ting som er lurt å tenke på i forkant av en turnering og gir en rask innføring i 5 ulike turneringsoppsett.

Forberedelser

Det første du må sikre deg når du skal arrangere en turnering er at du har nok brett og brikker. En rekke viktige samfunnsområder kan motta utstyr fra Sjakk & Samfunn.

Når brettene og brikkene er på plass, kan det være lurt å opprette et påmeldingsskjema. Dette kan man for eksempel gjøre i Google forms eller tilsvarende. Det er fint å ha en cirka oversikt over antall deltakere, slik at du kan planlegge hvor mange brett dere trenger. Hvis du ønsker å arrangere en drop-in turnering, kan det være lurt å sette en tidsfrist for påmeldingen, for eksempel 15 minutter før første runde.

20220209 114456
Forberedelser er viktig: Her hjelper Meti, elev ved Steinkjer vgs., til under en turnering på skolebiblioteket. Meti hjalp til som sjakkveileder/sjakkdommer og bidro til å skape en god opplevelse for alle. Foto: Berit Fikse

Du kan arrangere en turnering på egen hånd, men det er som regel morsommere å arrangere i samarbeid med et lite team. Ved større turneringen er dette strengt tatt nødvendig. Gode hjelpere kan bidra med alt fra å planlegge og gjennomføre turneringen til mindre oppgaver som å koke kaffe og servere mat. Mangler du frivillige? Hør med den lokale frivilligsentralen eller andre i lokalmiljøet som jobber med frivillighet. Vår erfaring er at mange liker å bidra til arrangementer som dette.

Vi anbefaler å gi alle deltakerne en liten oppmuntring ved turneringsslutt for å vise at man satt pris på deltakelsen. Sjokolade er alltid en sikker vinner! I tillegg kan man gjerne trekke en litt større premie. Dette kan for eksempel være et gavekort, et sjakkbrett eller en sjakkbok.

Trenger man sjakklokke? Dette er et spørsmål vi får ofte, og det raske svaret er nei. Dere kan helt fint arrangere en turnering uten klokker, men for å unngå altfor lange partier kan man med fordel oppfordre deltakerne til å spille relativt hurtig. Det er også mulig å dømme av partier etter for eksempel en halvtime basert på stillingen og hvem som har flest brikker. Det er også mulig å be deltakerne laste ned en klokkeapp til sine telefoner/nettbrett, det finnes mange gode gratisapper til både android og iphone.

1. Turnering med digitale verktøy

Skjermbilde
SpillSjakk er et fleksibelt turneringsverktøy der du kan overlate mange av oppgavene til datamaskinen.

Vi kan på det varmeste anbefale å benytte et digitalt verktøy til å arrangere sjakkturneringer. Spillsjakk er et produkt under utvikling av Norges Sjakkforbund, men kan allerede nå benyttes av alle som er med i Sjakk & Samfunn. Dette er et godt egnet verktøy til å arrangere både turneringer på nett og over brettet.

Den store fordelen med Spillsjakk er fleksibiliteten og automatikken. Her fører du enkelt opp antall runder og tidsformat, og så gjør datamaskinen resten av jobben for deg.

Ta kontakt med oss på [email protected] hvis du ønsker å bruke Spillsjakk i forbindelse med en turnering. Har du allerede administrasjonsrettigheter? Da kan du laste ned denne guiden til hvordan man setter opp en turnering i Spillsjakk.

2. Bordkort

Bordkort
Bordkort er perfekte for raske og uformelle turneringer.

Dette turneringsoppsettet fikk vi tips om fra biblioteket ved Steinkjer videregående skole, og det er perfekt hvis man ønsker å arrangere en uformell turnering.

  • Når spillerne kommer, får de et deltakerkort som de fyller inn med navn
  • Spillere settes opp mot hverandre tilfeldig
  • Vinner man partiet setter man ring rundt 3-tallet, mens motstander ringer rundt 1-tallet. Blir det remis (uavgjort) er det ring rundt 2-tallet for begge
  • Hvis noen spillere utmerker seg med 3-poengere, prøv å koble dem mot andre med samme poengsum. Ditto de med 1-poengere
  • Kortene samles inn på tampen av økta. Poengene samles opp og man kårer en vinner. På biblioteket ved Steinkjer videregående skole trekker man premier uavhengig av hvem som har vunnet de ulike partiene – det viktige er å delta.

Last ned bordkort.

3. Turnering med bergertabeller

Bergertabell
Skal du arrangere en liten turnering? Da er bergertabeller et godt valg.

Dette er også kjent som alle-møter-alle-turneringer, fordi, ja, alle møter alle.

Skjemaet fungerer som følger:

  • Skriv inn navnet på deltakerne. Det lille tallet inni de små rutene viser hvem som skal spille mot hvem, og med hvilken farger. Hvis tallet er plassert til høyre i ruten, har du de hvite brikkene, og hvis tallet er plassert til venstre, har du de svarte. For å gjøre det enda enklere er rutene enten hvite eller gråfargede.
  • I første runden ser vi at spiller nummer 1 har hvit mot spiller nummer fire, og at spiller nummer 2 har hvit mot spiller nummer 3.

Det finnes alle-møter-alle-turnering for opptil 24 spillere. Men husk at det da blir hele 23 runder, ettersom antallet runder alltid kommer til å være antallet spillere minus 1 (man spiller ikke mot seg selv).

Alle-møter-alle-turneringsformatet er godt egnet hvis dere har en turnering som skal gå over flere uker/måneder. Er dere åtte spillere, kan dere legge opp til en turnering som går over 7 uker, hvor man spiller et parti hver uke og alle får muligheten til å møte hverandre.

Last ned bergertabeller her - 4-24 deltakere

Du kan lære mer om hvordan bruke bergertabeller her.

4. Stigen

Word ladder head to tail
Stigen er et turneringsformat som passer bra i kombinasjon med et sjakkurs.

En annen god modell for å arrangere turnering over flere uker er ”Stigen”.

Skriv opp navnene til alle deltakerne på skilter som settes opp en vegg eller en whiteboard.

Jo høyere opp du er på stigen, desto høyere er du rangert i turneringen.

Deltakerne velger selv hvem de ønsker å utfordre på stigen, og man får bare lov til å utfordre noen som er høyere rangert enn seg selv. Hvis den som er rangert høyest vinner eller spiller remis, skjer det ingen forandring i forhold til plassering. Men hvis den som er lavere rangert vinner partiet, flyttes taperen av parti ned et steg på stigen og vinneren av partiet tar taperens plass.

I første runde setter du opp skiltene tilfeldig.

5. Cup

Max Pixel net Intelligence Game Chess King Pawn Tournament 1483735
Cup skaper konkurranse og spenning, men kan virke demotiverende på deltakerne som ikke har spilt så mye før.

Mange tenker umiddelbart på cup når de hører ordet turnering. Den store ulempen ved dette oppsettet er at halvparten av spillerne blir slått ut for hver runde, noe som kan virke demotiverende på deltakerne som ikke har spilt så mye før.

Det er imidlertid fullt mulig å bruke dette formatet i en sjakkturnering, blant annet har de hatt suksess med det ved Romerike fengsel. Der legger de først opp innledende gruppespill på avdelingene og arrangerer deretter utslagsrunder mellom spillerne som kom videre fra gruppespillet. Dette tilsvarer modellen man bruker i verdensmesterskapet i fotball.

Ønsker dere å bruke cup-formatet kan vi anbefale denne siden for oppsett.

Har du tips til annet vi burde skrive om? Skriv til oss på [email protected].