26. nov. 2019
Skole
Tips og inspirasjon fra Sjakklærerkurs 3
Som tidligere ansatt i SkoleSjakken synes jeg det er morsomt å se at SkoleSjakken utvikler seg videre og har utvidet tilbudet med Sjakklærerkurs 3. Dette er et kurs for sjakklærere som har drevet en stund med SkoleSjakken på sin skole, og som ønsker påfyll av inspirasjon, kunnskap, tips og råd. Jeg var så heldig å få være med på SkoleSjakkens første Sjakklærerkurs 3 under ledelse av en meget dyktig og erfaren sjakkinstruktør Sheila Stanford, som er landslagspiller og holder tittelen WIM (kvinnelig internasjonal mester). Hun delte mange gode tips, kunnskap og erfaringer fra sin sjakkundervisning for barn.
Kursdeltagerne fikk i tillegg utbytte av å utveksle erfaringer med hverandre. Bjørn André, sjakklærer fra Grefsen skole, holdt et inspirerende foredrag om hvorfor han mener det er viktig at sjakk er en del av skolehverdagen. Han snakket også om hvordan han får barn i tale i hans interaktive sjakkundervisning. Han utviklet et interessant sjakkundervisningsopplegg som han viste frem. Videre delte sjakklærerne fra Holmlia skole deres erfaringer med sjakk som valgfag.
Sjakk er ikke svart/hvitt, det er mer nyansert. Det er lettere å stille oppfølgingsspørsmål i sjakk enn i andre fag, og det er lettere å få barn i tale.
- Sjakklærer Bjørn André fra Grefsen skole
Kursdeltagerne fikk en utfordring hvor alle komponerte minst én sjakkoppgave til de andre kursdeltagerne. Jeg synes det var utfordrende å lage en interessant oppgave som fungerer, og jeg lærte at en halvgod oppgave også kan være instruktiv. Det er lærerikt å finne ut hva som ikke fungerer, ifølge Sheila, og sånn er det i et virkelig sjakkparti også. Vi gikk gjennom alle oppgavene, og så etter tvingende trekk: sjakk, sjakk matt, slag.
Her følger noen tips som jeg plukket opp på kurset:
- Lag en sjakkquiz på Kahoot eller Quizlet (lagbasert) med for eksempel diagrammer (beste trekk), spørsmål om hvordan brikkene flytter, sjakkreglene, verdien av brikkene eller taktiske tema (gaffel, spidder, sekkematt, kvelematt, etc.). Del gjerne quizen på SkoleSjakkens blogg, så flere kan bruke den J
- Ha sjakkbrett lett tilgjengelig på skolen, for eksempel i rom hvor det ikke er undervisning.
- Simultansjakk. De beste elevene kan for eksempel spille mot de andre.
- Spill et felles parti med sjakkelevene mot en tilfeldig motstander på nett (f eks på lichess).
- Se en sjakkfilm, for eksempel Pawn Sacrifice, Queen of Katwe, Magnus.
- La elevene lage en sjakkoppgave selv, for eksempel med tema «gaffel» eller «vinn minst 4 poeng».
- Spill minispill med få brikker! Sjekk SkoleSjakkens ressursbank for inspirasjon til minispill (for eksempel Springeren spiser, rot i rekkene, etc.).
- Spill andre spill på sjakkbrettet, for eksempel atomsjakk, rakettsjakk, hånd og hjerne, hånd og hjerne i stafettformat, etc. (se ressursbank for inspirasjon).
Tips når det er nivåforskjell på elevene:
- Sett opp flere oppgaver med ulike nivåer på skjerm. Elevene kan velge en oppgave selv.
- Den beste spilleren får mindre tid på klokken (tidshandicap). Sjakklæreren kan også spille med liten tid mot elever. De synes ofte det er veldig gøy å slå læreren!
Bruk digitale verktøy: