IMG 20221018 120137 01

24. okt. 2022

May-Helene Gram Franck

Samfunn

Tilbake i fengsel for å spille sjakk!

Når soningstiden er over er det de færreste som ønsker seg tilbake til fengselet, men det finnes unntak. Da Khabat Staee fikk beskjed om at han skulle løslates dagen før det nasjonale fengselsmesterskapet i sjakk valgte han å skrive en søknad om å få komme tilbake til fengselet for å delta i mesterskapet.

Khabat forteller at mesterskapet bidro til å skape motivasjon og samhold blant de sjakkinteresserte på Kroksrud som er en avdeling tilknyttet Romerike fengsel. Han var en av de sterkeste spillerne på laget og flere syntes derfor det var litt leit at de ville miste en sterk spiller rett før mesterskapet. Khabat valgte å skrive en søknad med forespørsel om han kunne få lov til å returnere til mesterskapet, men hadde liten tro på at den ville bli innvilget. Søknaden ble imidlertid innvilget og dagen etter at Khabat var løslatt fra fengselet kom han tilbake inn portene. Denne gangen som gjest.

Ønsket om å vinne var merkbart og det samme var fellesskapsfølelsen mellom de innsatte på Kroksrud. Forholdene hadde blitt lagt godt til rette i forkant av fritidslederen på Kroksrud. De hadde fått tilgang på brett, brikker, sjakklokker og hatt faste spillekvelder. I tillegg hadde flere av spillerne brukt mye av sin fritid på å spille sjakk mot hverandre. Nå var dagen de hadde trent mot endelig kommet.

Romerike fengsel, Ringerike fengsel, Halden fengsel og Oslo fengsel var deltagende fengsel, og de to beste lagene vil kvalifisere seg til VM for fengselslag. Selv om de hadde forberedt seg godt og spilt mye sjakk i ukene i forkant var det en uvant opplevelse for mange å spille online. Khabat kunne fortelle at han kjente på nerver. Han kunne fortelle at dette ga han mer adrenalin enn når han spilte vanlige partier.

IMG 20221018 120131 01
Det var uvant å spille online.

«Føler jeg har mer kontroll med fysiske brikker.»

Spillerne klarte imidlertid å kontrollere nervene godt og før siste runde er Romerike fengsel i posisjon til å kunne vinne hele turneringen. Det blir en jevn og spennende match mot Ringerike. Romerike vinner på bord 2 og 4, men taper på bord 3. Nå trenger Khabat kun remis eller seier i sitt parti på bord 1 for at de skal vinne hele turneringen.

Khabat ser ut til å ha bra kontroll og presser med de sorte brikkene, men da han forsøker å bryte gjennom motstanders forsvar gjør han en stor overseelse. Khabat slår ut en bonde i trekk 32 samtidig som han truer hvit sitt tårn. Hvit velger å flytte tårnet og samtidig slå ut et av sort sine tårn. Nærmest som en refleks slår Khabat tilbake med sin bonde før han oppdager at det er en stor tabbe. Ringerike sin spiller har nå muligheten til å slå ut sort sin løper og samtidig sette en binding på Khabat sin dronning. Hvis hvit spiller det beste trekket vil partiet være tapt for Khabat og håpet om turneringsseier vil være over.

Spilleren fra Ringerike tar seg god tid, men finner ikke det beste trekket. Khabat kan puste lettet ut og skaffer seg raskt kontrollen i partiet igjen. Få minutter senere er partiet over. Khabat og Romerike har vunnet og stemningen veldig god både blant innsatte og ansatte på Kroksrud. Det er glede og stolthet over å ha vunnet turneringen og ikke minst kvalifisert seg for VM for fengselslag.

VM for fengselslag skal arrangeres en måned senere, og spillerne på laget er imidlertid klar over at det mesterskapet trolig vil bli uten Khabat. Han velger imidlertid å skrive en ny søknad og håper at han får mulighet til å delta.

«Sjakken ble et eget språk»

Khabat er født i Iran og lærte sjakk da han var 9år. På den tiden jobbet faren ved et militært sykehus. For å skjerme Khabat mest mulig fra alt som foregikk tok en av farens venner seg tid til å lære han sjakk. De ble ofte sittende på taket av sykehuset og spilte med han. Sjakken fikk tankene vekk fra alt som foregikk rundt og det ga Khabat mye glede.

Da han kom til Norge som 17-åring brukte han sine sjakk-kunnskaper til å skaffe seg venner. Dette var en aktivitet han kunne bedrive sammen med de han gikk på skole med uten at aktiviteten ble hemmet av manglende språkkunnskaper. Etter en stund ble norskferdighetene bedre, men sjakkens eget språk ga han venner og innpass i klassemiljøet. Han forteller at en gang da klassen reiste på klassetur til Tyskland måtte han returnere ved grensen mellom Danmark Tyskland fordi tysk politi mente han hadde feil pass. Da klassen kom tilbake hadde de kjøpt med seg et sjakkbrett i gave til han. Dette ble Khabat sitt aller første sjakkbrett.

Photo 42 s

«Sjakkferdigheter gir status i fengsel»
Da Khabat havnet i fengsel måtte han først sone 3 måneder i Armenia. I fengselet der var det å være god i sjakk noe som ga høy sosial status. Nivået på spillerne der var imidlertid veldig høyt sammenlignet med miljøet i Norge og Khabat tapte de fleste partiene han fikk spille. Det var liten tilgang på sjakkutstyr i fengslet og det var de beste spillerne og de med høy status som bestemte hvem som fikk spille.

Senere da han ble overført til Tromsø fengsel var det en helt annen virkelighet. Her ble det lagt godt til rette for at alle innsatte kunne bedrive med fritidsaktiviteter. Khabat fant ingen som kunne gi han utfordring på sjakkbrettet, men han hadde egen pc på cella hvor han blant annet kunne spille sjakk mot computer.

Da han senere ble flyttet til Romerike fengsel fikk han igjen bruk for sjakkferdighetene sine. Her traff han flere gode sjakkspillere som han kunne bryne seg på. Tiden han satt på lukket avdeling var det begrenset med tid til spilling, men når han de siste 3 månedene fikk åpen soning på Kroksrud ble det etter hvert mye tid til sjakk.

«En måte å ønske velkommen på»

Khabat kan fortelle at når nye innsatte kommer til fengselet så har ofte sjakken blitt brukt som en måte å ønske noen velkommen på. Når man havner i fengsel, kan den første tiden ofte være svært krevende. Mange venter på en dom mens andre føler på ensomhet og fortvilelse. Det å bare kunne sette seg ned og spille et parti sjakk kan føles godt. Man kommer i kontakt med andre uten å behøve å snakke om alt som er vanskelig.

Når Khabat nå skal tilbake i samfunnet håper han at hans sjakkinteresse skal hjelpe han med å komme inn i gode miljøer. Han har allerede meldt seg inn I Norges Sjakkforbund og er på jakt etter en sjakklubb hvor han kan bli en del av miljøet. Han har ønske om å spille en stor turnering, muligens Landsturneringen skal arrangeres I Vallhall neste sommer.

Tgk2
Khabat håper sjakken vil gjøre det enklere å komme inn i nye miljøer.

«Søknad innvilget!»

Khabat sin søknad ble innvilget og i oktober fikk han returnere til fengselet for å spille VM for fengselslag. 85 fengsler fra 46 land deltok i mesterskapet og det var med stor stolthet at Khabat og de innsatte på Kroksrud representerte Norge.

Laget fikk en relativt god start med et knepent tap mot Latvia fulgt av seire mot både Iran og Spania. Utover dagen skulle det imidlertid bli klart at mange av lagene i gruppa var svært sterke og Romerike endte til slutt på 7. plass av 8 lag i gruppa.