20. juli er Verdensdagen for sjakk. Dagen er anerkjent av FNs generalforsamling og de har et uttalt ønske om å bruke dagen til å sette søkelys på inkludering og gjensidig toleranse gjennom et spill som er kjent verden over.
20.juli 1924 ble Verdenssjakkforbundet (FIDE) etablert. Og det er på FIDEs initiativ at FN markerer Verdensdagen for sjakk. På samme dato, 10 år før FIDE ble etablert, blir Norges Sjakkforbund stiftet. På sterkt initiativ fra Aalesund Schaklag og formann Sven Lima, samles representanter fra 8 klubber til et stiftelsesmøte i Kristiania 20.juli 1914. De representerte er: Aalesund Schaklag, Bergens Schaklub, Christiania Schakselskab, Fredriksstad Schakklub, Schakklubben av 1911, Skien Schakklub, Trondheims Høiskoles Schakklub og Kristiansands Schakklub. Og med det tar et mer organisert sjakk-Norge form.
Sjakk-Norge blir til
På 108 år har det skjedd mye i norsk sjakk. Vi fikk vår første stormester i 1985 med Simen Agdestein, en legende som fortsetter å imponere. Etter Simen har det kommet 16 stormestre til. Flere av disse har vært på listen over det 100 beste spillerne i verden. I skrivende stund er Magnus Carlsen og Aryan Tari på listen. Det er mye som tyder på at denne utviklinger bare fortsetter. Under årets sjakkolympiade stiller vi kanskje det som er tidens sterkeste landslag på herresiden.
På kvinnesiden har det også skjedd mye. I 1980 arrangerte Sjakklubben Stjernen den internasjonale kvinneturneringen Stjernesjakk med 41 deltagere. Turneringen ble en stor suksess og fungerte som startskuddet for kvinner i norsk sjakk. Stjernesjakken la grunnlaget for den moderne norske kvinnesjakken og det ble et ønsket fokus på kvinner i sjakk i Norge i denne perioden. Mary Klingen, som hadde vært sterk sjakkspiller på 1970-tallet, vant klasse 2 i Landsturnerigen i 1980 og ble den første kvinnen som vant en åpen NM-klasse. Ingrid Dahl ble vår første WIM og Sheila Barth Stanford har flest landslagsparti for Norge, uansett kjønn.
Det er ikke bare på elitenivå vi leverer. Sjakk-Norge er like langstrakt som Norge selv. Med deltagelse i årets Landsturnering har Ole Birkeland og Ole Christian Moen deltatt i 50 norgesmesterskap hver. I SkoleSjakken på vårsemesteret deltok nesten 400 klasser, til sammen 8000 elever! Like imponerende er det at Tønsberg Schackklubb har hatt samme kasserer i 50 år. Alle sjakk-mammaer og sjakk-pappaer som kjører land og strand rundt for å støtte opp under barna sine. Dere som rigger til turneringer, koker kaffe, tar dommerkurs, arrangerer Norges Grand Prix, Landsturneringen og klubbkvelder, dere er bærebjelken i norsk sjakk.
Sjakk for alle
På en dag som dette er det et navn vi ikke kommer unna - Magnus Carlsen, verdensmesteren som har gjort sjakken til allemannseie. Den soleklare verdenseneren som har tatt sjakken ut fra klubblokaler og gjort det om til en juletradisjon. Norge har blitt en sjakknasjon, og det er takket være Magnus Carlsen og de flotte sjakkformidlerne vi har her i landet. Torstein Bae, Hans Olav Lahlum, Heidi Røneid og Jon Ludvig Hammer har gjennom utallige TV-sendinger tatt seeren med på jakten mot det neste trekket. Sammen diskuterer sjakkekspert og sjakknovise seg frem til Carlsens beste trekk. Sjakk på TV har blitt en oppvisning i hvordan lage lærerik, interaktiv og hyggelig underholdning – der alle kan bidra.
For man trenger ikke være verdensmester for å spille sjakk. Alle kan spille sjakk, og det passer jo bra siden vi er blitt en sjakknasjon. Alder, kjønn, fysisk mobilitet, bakgrunn og språk setter ikke en stopper for et parti med sjakk. FN mener at sjakk kan være inkluderende og det mener vi i Norges Sjakkforbund også. Gjennom prosjektet Sjakk & Samfunn jobber NSF aktivt med å gjøre sjakk tilgjengelig for alle.
Veldig mange av oss spiller sjakk på nettet, en god del av oss spiller sammen med venner på caféer eller hjemme i stua, noen av oss spiller på klubbkvelder og i turneringer, men en god del har dessverre ingen å spille med eller en trygg arena å spille på. Å spille på nett er ikke like lett for alle. Det er ikke alle som har en venn å spille med. For mange er det å bli medlem i en sjakklubb en svært høy terskel å gå over. Sjakk kan være veldig inkluderende, men da må vi som elsker sjakken ta ansvar. I dag på Verdensdagen for sjakk og bursdagen til Norges Sjakkforbund oppfordre vi alle å invitere noen til et parti sjakk.
Sjakk er for alle. Så del sjakken med alle. Inviter, motiver og ha det gøy med sjakk. Gratulerer med dagen alle sammen!
Informasjonen til denne artikkelen er hentet fra:
Norsk Sjakkblad. Ønsker du bladet? Bli medlem her
Jubileumsboka: Norske Sjakktrekk Norges Sjakkforbund 100 år, skrevet av Øystein Brekke. Boka kan kjøpes i vår nettbutikk
Og FN