14. okt. 2019
Samfunn
SJAKK FOR ALLE PÅ BØLER BIBLIOTEK
I starten av 2016 var Norge midt i den såkalte «flyktningkrisen». Silje Bjerke og mannen Torstein Bae ville gjøre noe og tenkte at sjakk kunne være både inkluderende og kontaktskapende. Det fikk de helt rett i.
– Da vi startet opp i februar 2016 så vi for oss at dette skulle være et sosialt og uhøytidelig tilbud. Vi sendte ut invitasjoner på flere språk og første kveld møtte det opp 20 flyktninger fra et mottak på Teisen og nesten like mange lokale fra Bøler. Dette førte igjen til at det var mange i lokalmiljøet som ble engasjert, forteller Silje Bjerke.
Nå har det gått to og et halvt år siden den kvelden og tilbudet blomstrer. Hver mandag er mellom 20 og 40 mennesker på Bøler bibliotek for å spille sjakk, prate og ikke minst spise boller.
– Jeg fikk vite om dette tilbudet gjennom en flyktning jeg hadde kontakt med og da var det gjort. Siden februar 2016 har jeg kommet med hjemmelagd bakst hver mandag, forteller Britt Høyer Grimnes.
Hun er tidligere norsklærer og da hun begynte å kjøre flyktninger til og fra sjakken øvde de alltid på norske vokaler i bilen.
– Der satt jeg i bilen med fire voksne menn mens vi høylytt øvde på aaa, eee, iii, ooo. Vi må ha sett temmelig rare ut, smiler Britt.
Hun er bare en av mange i lokalbefolkningen som har engasjert seg i tilbudet. Fereshteh Tahmasebipour har vært med som frivillig helt siden første kveld og sier at dette er noe alle gleder seg til.
– Dette er et tiltak som gir noe positivt i en hverdag som for mange kan være preget av uvisshet. For å spille sjakk er man ikke avhengig av å snakke samme språk, være i samme alder eller komme fra samme kultur. Her kan alle oppleve mestring, forteller hun.
EN INNGANGSPORT
Deldar Rasul og Mohammad Dawod kom til Norge fra Syria i september 2015. De ble med på sjakken i november 2016 og har vært med siden.
– Jeg kunne ingenting om sjakk første gang jeg kom hit. Jeg visste ikke navnene på brikkene hverken på mitt morsmål eller på norsk. Men det tok ikke lang tid før vi lærte, både av instruktører her, men også av hverandre, forteller Deldar.
At tilbudet har betydd mye for dem er guttene helt enige om.
– Vi treffer folk, prater, har det hyggelig, spiser boller og spiller sjakk. Vi har fått mange nye venner og sjakken har hjulpet oss til å bli bedre i språket, forteller Mohammad.
Ayisha Rishard bor på Bøler og ble med i fjor.
Hun spilte sjakk da hun gikk på skolen og synes dette er en flott måte å bli kjent med folk på.
– Det er veldig hyggelig her, jeg har med sønnen min Ihsan og han storkoser seg med boller og sjakk, smiler hun.
Denne saken ble opprinnelig skrevet i 2018.