27. okt. 2022
May-Helene Gram Franck
Samfunn
Hva gjør du når du livet ditt går ut på å vente – jo, du spiller sjakk!
På et gårdstun i idylliske omgivelser på Vinstra ligger det noen hus og brakker. Dette er Vinstra asylmottak. Her sitter det et mangfold av mennesker med forskjellig bakgrunn og venter på å få innpass i Norge. De venter og venter og venter. Noen har vært der så lenge som 20 år.
– Hva gjør du når du livet ditt går ut på å vente – jo, du spiller sjakk!
Vaktmester Alex Mannaart er initiativtaker bak sjakken på mottaket og holder i aktiviteten. Han har selv spilt sjakk i bare to år sammen med svigersønnen sin, men har på den korte tiden blitt en habil sjakkspiller som alle beboerne prøver å slå.
Hver onsdag kl 13 møtes en gjeng for å spille sjakk.
– Folk kommer og går. Det er rolig stemning. Folk prater litt med hverandre, men mange sitter i full konsentrasjon over brettet. Det er jo det som er så fint, man trenger ikke forstå hverandre muntlig – man møtes over brettet.
Onsdagens sjakkspilling går sin vante gang. Ord og strofer på forskjellige språk flyr rundt i rommet. Det er ikke alle som forstår alt som blir sagt, men det er heller ikke nødvendig. Selv spiller jeg et parti mot en eldre herremann som verken kan norsk eller engelsk. Tross dette deler vi en opplevelse over brettet, hvor vi begge forstår hverandre.
Etter en stund roper Alex: – Ser du? Språk har ingenting å si!
Og det har Alex rett i, språk har ingenting å si. Sjakk er et verdensspråk og det her helt tydelig at på Vinstra asylmottak ser man at det eldgamle spillet sine røtter strekker seg over hele verden.
På spørsmål om hvorfor sjakk er så populært svarer daglig leder Else-Marit Tørmo: – Det er liksom noe de har med seg hjemmefra. Det er ikke typisk norsk å spille sjakk, alle spiller sjakk.
Videre forteller hun at sjakken er et tilbud som treffer veldig godt, og da særlig de mannlige beboerne. – Det er bare menn som kommer, men de pleier vanligvis ikke å møte opp på organiserte ting, så sjakken klarer å treffe noe der.
Sjakken på onsdagene har blitt en fast møteplass for mange, og det har utviklet seg til noe mer en bare sjakk. Alex forteller at sjakken har oppmuntret til andre spill også: – Etter at vi begynte med faste sjakkmøter har folk også begynt å spille andre ting slik som Damm og egne varianter av brettspill de har med seg hjemmefra.
Onsdager forsetter å være den faste sjakkdagen. En fast dag i uken der beboeren vet at det skjer noe. For i en hverdag som består av venting er det fint å ha noe konkret å se frem til.