1. okt. 2019

Samfunn

HVA ER DET MED SJAKK?

Legenden sier at sjakken ble funnet opp av en vismann som fikk i oppgave å skape verdens mest interessante brettspill. Det har nå gått rundt 1500 år siden sjakken så dagens lys i Asia og fremdeles er spillet populært over hele verden. Vi kan vel slå fast at vismannen i legende lyktes med sin oppgave.

Så hva er det som gjør dette estetiske, taktiske og strategiske spillet der to motstandere møtes med hver sin hær for å gå til krig mot hverandre så spesielt?

De uendelige mulighetene på brettet, kampen mellom intellektene og det faktum at hvis du først har dukket ned i sjakken blir du aldri helt ferdig med den er alle gode forklaringer. Men noe av populariteten til spillet kan nok også spores tilbake til de største spillerne gjennom tidene og deres historier. I «Sjakkgeniene» skriver Hans Olav Lahlum og Atle Grønn følgende; «Et fellestrekk (…) er hvor menneskelige sjakkgeniene tross alt er, i all sin kompleksitet. De har gode og dårlige sider som alle andre.». Og dette er viktig, for selv om sjakken er et spill der noen få utmerker seg på et veldig høyt nivå er det så avgjort samti-dig et spill for alle. Her kan 90-åringer spil-le mot 9-åringer, man trenger ikke snakke samme språk for å spille mot hverandre og du kan delta selv om du sitter i rullestol, er blind eller døv.

NSF og USF har samlet rundt 8000 med-lemmer, men tall viser at det er nærmere 400.000 nordmenn som spiller sjakk på nett.

Her i Norge ble sjakk allemannseie da Magnus Carlsen ble verdensmester i 2013, etter å ha slått Viswanathan Anand i Chennai i India. Nå har det gått fem år og to VM-matcher siden da og Magnus Carlsen er fremdeles verdens beste sjakkspiller.
Denne høsten skal han nok en gang prø-ve å bevise at han fortjener tittelen når han møter amerikanske Fabiano Caruana i London. Sjakkinteressen er ventet å nå nye høyder.