Silje sara

8. mar. 2023

May-Helene Gram Franck

Forbund

Gratulerer med dagen til alle våre kvinnlige medlemmer!

­­­8.mars er den internasjonale kvinnedagen, og i den anledning setter vi søkelyset på kvinner i sjakkmiljøet. For nylig kronede norgesmester Silje Bjerke er det noe paradoksalt i å måtte snakke om kjønnet sitt i stedet for å bare fokusere på sjakken. Dessverre kommer hun ikke unna. Sammen med nykommeren Sara Gilsdottir, som vant den åpne klassen under årets NM i sin tredje langsjakkturnering noen gang, setter de seg ned for å diskutere hvordan det er å være en kvinnelig sjakkspiller. Selv om deres innganger til sjakken er forskjellige, er deres følelse av å spille for hele kjønnet en viktig fellesnevner for de to.

–Jeg føler meg litt privilegert når jeg hører på Silje snakke om hennes begynnelse i sjakken. Det var allerede et godt etablert kvinnemiljø i Stjernen da jeg startet der, forteller Sara.

Hun begynte å spille sjakk under pandemien etter brorens mangeårige forsøk på å rekruttere henne til sjakken: – Jeg hadde dessverre en tanke om at sjakk hovedsakelig var for konkurranselystne realfagsmenn, og ikke for meg.

Så feil kan man altså ta. Sjakk var absolutt noe for henne, og nå sitter hun med et NM-gull i banken.

Silje på sin side har spilt sjakk hele livet: – Jeg startet da jeg var 5-6 år og spilte min første BGP-turnering da jeg var 8 år. Jeg tok en pause da jeg fikk barn. Det bare ble litt sånn. Jeg spilte et parti i østlandsserien for 4 år siden, men har ikke spilt noe mer før jeg spilte NM nå.

Det at hun ikke hadde spilt på mange år gjorde at hun hadde en helt annen ro inn i turneringen. Det var ingen forventninger, hun skulle bare kose seg med sjakken. Noe hun helt klart gjorde, for hun ente opp med å gå helt til topps

Silje 2

Som nevnt var NM for kvinner og jenter den tredje turneringen Sara har deltatt i: – Jeg har spilt i klubbturneringen til Stjernen og har spilt en runde i seriesjakken, men NM var den første rene kvinneturneringen jeg har spilt i.

Sara forteller videre at når hun skulle melde seg på sin første turnering, skummet hun deltakerlisten etter andre kvinner: – Jeg ville helst delta i en turnering der andre kvinner også spilte. Dersom det kun var meg og jeg tapte alle partiene mine var jeg redd for at bidraget mitt til sjakken ville være å forsterke fordommer mot kvinner i sjakk.

Silje er helt enig med Sara her og legger til at hun har kjent på de samme følelsene, særlig i landslagssammenheng: – Det går ikke an å bare være en sjakkspiller, man er en kvinnelig sjakkspiller som representerer alle kvinner hver gang vi setter oss ned for å spille.

Sara forteller at hun har en liste på mobilen over ting menn i sjakken forteller henne om kvinner: – Blant annet er vi visstnok både for høflige og samtidig «veldig aggressive om dagen». Det skal ikke være lett!

Silje slenger seg på og forteller at hun har fått høre at kvinner ikke kan bli gode fordi de spiller for passivt/aggressivt. Fellesnevneren er at det ikke er sjakkspilleren Sara som er for høflig eller sjakkspilleren Silje som er for aggressiv, det er kvinner generelt som blir sett på som dette, og naturlig nok må Sara og Silje også ha disse egenskapene fordi de er kvinner.

For Sara er det viktig å presisere at de aller fleste mennene og kvinnene hun har møtt har vært veldig imøtekommende og inkluderende. Særlig har klubbvenner i Stjernen og miljøet og arrangementer knyttet til sjakkpuben The Good Knight vært til stor glede.


Sara

– Som ung jente er det mange tilbud til jenter, men som voksen er det ikke så mye. Jeg var som regel den eneste kvinnen på klubbkveldene i sjakklubbene jeg spilte i. Det er ikke som Stjernen nå. Det var ikke så lett å få med flere, forteller Silje.

Sara slenger seg på: –Det at vi er flere gjør det lettere å få med andre også. De andre kvinnene i Stjernen er viktige for meg. Det gjør det lettere å dra på turnering når vi kan dra sammen. Nå på NM på Hamar var det flere kvinner fra Stjernen, og det gjør noe med det sosiale når vi drar samlet. Det er mye lettere for meg å melde meg på for eksempel Fagernes når jeg vet at andre Stjernen-kvinner også skal dit.

Det er styrke i å være flere, og et tiltak man bruker aktivt i sjakken er å ha turneringer bare for kvinner og jenter. Som et verktøy for likestillingen er dette et omdiskutert verktøy: – Som barn var det ikke så mange andre jenter som spilte. Man blir litt utenfor. Jente-NM var utrolig viktig for meg. Jeg fikk venninner, og jeg fikk se at det var andre jenter som også spilte sjakk, forteller Silje.

Samtidig forteller Silje at hun stadig blir spurt om hvorfor det er egne kvinneklasser. Sjakk er en av de få sportene hvor menn og kvinner kan møtes med de samme forutsetningene, og mange mener det er rart at man likevel velger å dele opp i åpenklasse og kvinneklasser.

Det sosiale aspektet ved disse turneringene er avgjørende. Det å møte andre jenter og kvinner har vært veldig viktig for både Silje og Sara. Som Sara sier: – Å spille rene kvinneturneringer gjør at man slipper å forholde seg til å være annerledes eller å skulle forklare og forsvare kvinner i sjakken.

Silje legger til at sjakk er moro, og man vil jo bare holde på med hobbyen uten så mye fokus på at man er kvinne. Begge kvinnene er enig i at rene kvinneturneringer er et fint og viktig supplement til de åpne turneringene.


premie_elite_nm_kvinner_2023
330860624 472684768409668 3755615701574626477 n

På spørsmål om fremtiden for kvinner i sjakken har Sara bestemt seg for at den er lys. I hennes miljø er det mange kvinner som spiller turneringer, og hun opplever at stadig flere kvinner har lyst til å spille. Silje, som har litt lengre fartstid i sjakken, er litt mer skeptisk: – Det går fremover, men vi har hatt denne samtalen i 25 år. NSF må omprioritere hvis vi skal se store endringer. Vi må ta aktive valg. Hvis det skal bli noen store endringer må holdninger og strukturer endres. Det går for sakte at det virkelig satses på dette."

Hun legger også til at det er mye bra som skjer der ute: – Greveløkka gjør en kjempeinnsats! De prioriterer jenter og kvinner og får til mye bra.

Sara slenger seg på og mener at alt skryt av NM på Hamar, arrangert av Greveløkka og Offerspill, er velfortjent!

Det er gøy å spille sjakk, og det sosiale er definitivt en forutsetning for å trives, noe som igjen motiverer til å spille videre! Å ha egne arenaer hvor jenter og kvinner kan møtes er et viktig supplement i aktivitetskalenderen. Takk til alle i initiativtakere i hele sjakk-Norge, dere gjør en viktig jobb. Så får vi håpe at en dag kan Sara spille sjakk bare for Sara og Silje spille sjakk bare for Silje. Takk for praten!

Gratulerer med dagen!