3. feb. 2020
Samfunn
En inngang til nye miljøer
160 biblioteker meldte seg på det nasjonale prosjektet Sjakk & Samfunn i fjor. Nå er det fengsler og kriminalomsorgen som skal få tilbud om mer sjakk.
– Det har vært sjakkarrangementer i flere norske fengsler tidligere, og disse har vist seg populære. Sjakk & Samfunn-prosjektet sikrer at alle nå får tilbud – det er bra! sier Geir Nesheim, generalsekretær i Norges Sjakkforbund.
Testet med suksess
Sjakk har blitt testet i fengsler rundt om i verden før – og det med stor suksess. Lignende initiativer finnes i Brasil, USA, Italia og England, som peker på at sjakk er en aktivitet som skaper rom for konsentrasjon, mestring og personlig utvikling.
Sjakk kan også være en inngang til nye, positive miljøer.
– Sjakk er sosialt, og kan – lagt opp på en god måte - bidra til å motvirke f.eks. isolasjon – sier Nesheim.
– Bedre fengselsmiljø med sjakk
Også i Norge har man sett positive virkninger av å bruke sjakk i fengsler. I jula sendte NRK en reportasje fra Mosjøen fengsel der innsatt Geir Andre Ottersbo fortalte om hvordan han hadde fått et nytt liv etter å ha oppdaget sjakk.
– Det er strategien i spillet. Du må planlegge og tenke framover. Sjakk er bra for å trene hodet, sier Ottersbo til NRK.
Avdelingsleder i Mosjøen fengsel Frank Ivar Lie fortalte også til NRK at fengselsmiljøet har blitt bedre etter at de innsatte begynte med sjakk.
– Det blir et pusterom i de tankene de ellers har, sier Lie.
Sjakk etter soning
Sjakk & Samfunn vil også jobbe for å skape et godt sjakktilbud for de som er ferdig sonet og som skal ut i samfunnet igjen
– Vi kan se fra sjakk-i-fengsel-prosjektet i Brasil at de der fulgte opp etter at folk hadde sonet ferdig – og med gode resultater. Dette er noe vi vil prøve også her hjemme, sier Nesheim.,