Skrevet av Kjetil A. Lie.
Sjakklinjene ved Grenland folkehøgskole og Telemark Toppidrett Gymnas har i år lagt sine treningsleirer til den spanske perlen Benidorm. Her er det turneringen «Benidorm Chess Open 2023» som står på menyen. Turneringen spilles på det flotte hotellet Melia Benidorm, hvor vi også bor.
Klokka 02.30 natt til søndag ble elevene ved GFHS og TTG plukket opp av TTG-bussen, som tok oss videre til Gardermoen. Her møtte vi de to tidligere GFHS-elevene Bjørn Robert og Sebastian, som også ville bli med oss på tur. Vi fløy videre til Alicante, møtte der tidligere TTG-elev Benjamin som hadde ankommet dagen før, og tok bussen sammen til Benidorm. Reisen ble avsluttet med et par kilometers gåtur til hotellet i varmt og behagelig vær.
Første runde
Vel fremme på hotellet ble det tid til registrering, lunsj og innsjekk før vi kunne slappe av noen timer på rommet frem til spillestart klokka 17.30. Allerede i første runde ble det et «internoppgjør» mellom Susanne fra TTG og Jan fra GFHS. Jan viste ingen gentleman-takter, og tok seieren hjem. Generelt sett ble første runde omtrent som forventet utfra forhåndsrangeringen, men noen unntak var det. Bjørn Robert imponerte ved å slå en sterk spanjol med over 2200 i rating, mens Per Fredrik holdt en bulgarsk FM med godt over 2300 i rating til remis. En fin start for vår gjeng!
Andre runde
Turneringen i Benidorm har et behagelig spilleprogram, med kun en dobbeltrunde over de totalt 8 dagene. Spillestart er som regel klokka 16.30, hvilket gir god tid til forberedelser og fritid. På dag 2 var alle slitne etter første dags strabasiøse reise, så noen ekstra timer søvn ble prioritert hos de aller fleste. Noen brukte ellers tiden på forberedelser og avslapning, mens andre tok seg en joggetur i det fine været. På dag 2 ankom også Mads som den siste spilleren i Norges delegasjon. Han måtte stå over første runde grunnet Eliteserien.
Runde 2 ble en noe tyngre dag samlet sett, men noen fine lyspunkter var det likevel. Max fikk inn en elegant avslutning på sitt parti, mens Ask utspilte sin tyske motstander på 2180 på elegant vis. Susanne og Marcus fikk også inn noen fine og viktige seire etter innledende tap, mens Nikolai på sin side hadde en kjip opplevelse, da han måtte ta til takke med remis etter å ha utspilt sin motstander etter alle kunstens regler. I denne runden fikk vi også to internoppgjør, og her gikk Benjamin seirende ut mot David, mens Sebastian slo Aleksander.
Status etter to runder
Etter to runder er det Ludvig som ligger best an av våre i A-gruppen, med 1,5 av 2. I B-gruppen har Sebastian to strake seire, mens Nikolai følger rett bak med 1,5 poeng. Under følger noen partieksempler fra de første to dagene. Neste rapport vil komme etter runde 6.
Runde 1: Amund Pihl Strand - Isaac Navarro Juan
Amund spiller hvit, og finner her en veldig fin strategisk ide. Hvit har absolutt flere trekk, men la oss tenke oss at vi ikke har lyst til at svart skal spille Sg4 og fjerne løperen vår fra den fine g1–a7–diagonalen. Hva spiller vi da, tro?
13.Kh1!? En kreativ ide fra vår mann! Det mest "normale" ville vært å spille bonden til h3, men det er viktig å ha den type manøvre som Amund her spiller på repertoaret. Hans plan er å gjemme løperen nede på g1 dersom svart spiller Sg4.
13...Rf7 Og nå en ny strategisk oppgave: Se på de lette offiserene dine. Hvem kunne du gjerne tenkt deg å forbedre?
14.Nc1!? Igjen langt fra det eneste trekket, men trekket viser meget god posisjonell forståelse. Springeren på e2 ønsker seg en bedre plassering, og finner du målet er det alltid lettere å finne veien! Amund spilte sin springer videre til d3 i trekket etter, og vant senere partiet i stor stil.
1–0
Runde 2: Ask Amundsen - Magnus Mueller
Ask har ofret en kvalitet tidligere i partiet, og fått sterkt press mot svarts stilling. Med sitt siste trekk c7–c6 trodde kanskje svartspilleren her at han var unna det verste, men Ask smeller til med vakker kombinasjonssjakk. Ser du hva hvit kan gjøre?
24.Nxd6! En vakker kombinasjon, som utnytter svarts manglende koordinasjon.
24...Rd8 24...Qxd6 25.e5 Qe7 26.d6 og denne stillingen er så godt som vunnet for hvit, som får to bønder for den ofrede kvaliteten, samt angrepssjanser, bedre koordinasjon og en gardert fribonde.
25.e5 Rxd6 26.Qxc5! Ask lar seg ikke friste av materiell, og fokuserer heller på koordinasjon og brikkeplasseringer. Partiet varte i 10 trekk til før svart forstod at han ikke kunne motstå presset fra hvit.
1–0
Runde 2: Max Moe Pedersen - William Rutherford
Sluttspill med ulikefargede løpere er alltid remis, sies det. Her har riktignok hvit to ekstra bønder, men svart ser ut til å ha satt opp en perfekt blokade. Ser du hvordan Max på elegant vis klarte å avgjøre partiet?
55.b3! Dette ser frytelig skummelt ut, men Max har full kontroll! Ideen er at hvit vil skaffe seg selv en fri a-bonde, og her har Max kalkulert alt til bunns.
55...axb3 56.Bc1 Hit, men ikke lenger! For å komme seg videre trenger b-bonden hjelp av kongen, men det tar for lang tid.
56...Kd5 57.Kb6! Her er det viktig å være tålmodig, og redde c-bonden før a-bonden får vandre fritt.
57...Kc4 58.Bb2 Kd5 58...Kd3 59.a4 Kc2 60.Be5 b2 61.Bxb2 Kxb2 62.a5 Bd3 63.a6 Bxa6 64.Kxa6 Kc3 65.g6! er en måte hvit kunne vunnet på.
59.a4 og Max førte partiet sikkert i havn.
1–0
Oppsummert etter 6 runder:
To tredjedeler av turneringen i Benidorm er nå unnagjort, og en av våre spillere kjemper helt i toppen i gruppe A, nemlig Ludvig Carlsson. Ludvig har så langt spilt meget solid sjakk, og han har særlig imponert i sluttspillet. Ellers må det nevnes at Ask Amundsen er den som har imponert aller mest av våre i gruppe A, forhåndsrangeringen tatt i betraktning. Ask er blant de lavest rangerte i gruppa, og står med hele 3,5 av 6.
Nikolai Olsen Wernberg, Sebastian Lien og Jan Thomas Nordgreen har alle vært i nærheten av toppsjiktet i gruppe B, men etter en dårlig 6. runde virker alle å være hektet av kampen om turneringsseier. En plassering godt innenfor topp 10 er dog i høyeste grad fortsatt mulig både for de tre og Amund Pihl Strand.
Vårt opphold i Benidorm så langt har ellers vært meget bra. Maten er god, hotellet er flott, arrangementet er profesjonelt, og vi har det sosialt og fint utenom rundene. Strandfotball har blitt en hit, selv om plastballen føk i alle retninger i gårsdagens vindfulle kamp.
Runde 3-6:
Runde 3 ga litt under middels uttelling samlet i gruppe B, mens scoren i gruppe A var mer oppløftende. Det mest spennende partiet denne runden var utvilsomt det helnorske oppgjøret mellom Max Moe Pedersen og Mads Vestby-Ellingsen. En skarp Benoni ble etter hvert veldig lovende for Max som hvit, men på tross av en tilsynelatende håpløs stilling klarte Mads å skape nok motspill til at Max til slutt måtte gå med på remis ved evig sjakk.
Runde 4 og 5 var den fryktede dobbeltrunden. For en av våre spillere kom denne imidlertid som sendt fra oven. David Nesse slet tungt i de første tre rundene, men med et par flotte partier i dobbeltrunden kunne han innkassere to strake seire. Per Fredrik Holand sin mesterlige nedspilling av en 2200-spiller fra England var også et stort høydepunkt i gruppe A.
I gruppe B ble det en variabel dag for spillerne våre som lå helt i toppen. Morgenrunden ble nærmest katastrofal i så måte, men de samme spillerne hentet seg fint inn igjen i ettermiddagsrunden. Det største norske lyspunktet i gruppe B var Susanne Wiggen Larsson, som tok hjem 1,5 av 2 poeng i dobbeltrunden, og i runde 5 sto hun for et vakkert dronningoffer.
Runde 6 var en god runde samlet sett for våre spillere i gruppe A, mens uttellingen i gruppe B var svært dårlig. Ludvig Carlsson viste sin klasse med en flott sluttspillseier, og Ask Amundsen sto for en brutal nedspilling av en spansk 2200-spiller. Som nevnt ble uttellingen i gruppe B av det dårlige slaget, men et stort lyspunkt var at Oskar Erland Fossaas fikk inn en sterk seier i sin første internasjonale sjakkturnering. Oskar kommer rett fra internettsjakkens verden, og hadde ikke spilt en eneste turnering før han startet på folkehøgskolen i høst. Han har allerede gjort store fremskritt, og vært nær seieren i flere partier i turneringen. Det var derfor svært gledelig og fortjent at han nå fikk ballen i mål.
Oppsummert etter avsluttet turnering:
Turneringen i Benidorm er nå ferdigspilt, og det må sies å ha vært både en sportslig og sosial suksess 😊
I A-gruppen har Ludvig Carlsson hele tiden kjempet i toppen, og til slutt ble det solide 6,5 poeng av 9, og en sterk 4. plass for Ludvig. Han tok med dette med seg småpene 12.000,- norske kroner hjem i bagasjen. De siste tre rundene for Ludvig ga to remiser og en seier, og han gikk med dette ubeseiret gjennom turneringen. Vinner i A-gruppen ble den italienenske stormesteren Sonis, med hele 8 av 9 poeng!
Nest best av de norske i A-gruppen var Mads Vestby-Ellingsen, med 5,5 poeng. Mads startet med et walkover-tap fordi han spilte i Eliteserien samtidig, og sånn sett er 5,5 av 8 helt fint, men Mads hadde åpenbart håpet på mer enn som så.
Den store norske ratingvinneren i gruppe A ble Ask Amundsen, som rasket med seg flere fine skalper underveis, og gikk opp rett i underkant av 100 ratingpoeng. Per Fredrik Holand fikk også inn flere fine enkeltprestasjoner, og gikk opp rundt 25 poeng. Resten av gjengen vår i A-gruppa var ikke helt fornøyd med uttellingen denne gang, men det er mye fin læring å ta med seg videre på veien.
I B-gruppen fikk vi også en meget sterk plassering, da Amund Pihl Strand avsluttet med tre strake seire, og snek seg inn på en sterk 8. plass. Amunds spill i den avsluttende fasen av turneringen var svært imponerende. I 8. runde ble det et taktisk fyrverkeri av et parti, hvor vår mann til slutt trakk det lengste strået, og i siste runde spilte Amund hva han selv betegner som sitt beste parti noensinne. I likhet med Ludvig fikk Amund med seg en fin slump penger hjem i bagasjen, i form av 6.000,- norske kroner.
Det var imidlertid ikke bare Amund som hadde en sterk avslutning av våre. Jan Thomas Nordgreen og Nikolai Olsen Wernberg avsluttet begge med to strake seire og endte på 6 poeng, mens Aleksander Stolp avsluttet med hele fire strake seire, noe som ga ham også 6 poeng. En meget sterk laginnsats, med andre ord, og det stoppet ikke der, da alle de resterende norske spillerne i gruppe B fikk solid ratingfremgang.
Fredag kveld var det et aldri så lite sidearrangement her, da det ble arrangert «Halloween Blitz Chess», en åpen lynturnering med alle spillere i en gruppe. Turneringen gikk fra 22.30 på kvelden til 01.20 på natta, og tre av våre spillere hentet her hjem hver sin pengepremie. Mads Vestby-Ellingsen ble nr. 6, mens David Nesse og Benjamin Halvorsen vant hver sin pengepremie i sine respektive ratingklasser.
Vi er nå gode og slitne etter en lang turnering, og gleder oss til å bruke halve dagen i morgen på strandliv, shopping og avslapning, før vi setter oss på flyet hjem til Norge på kvelden. Den norske delegasjonen med totalt 20 personer har hatt en kjempetur, og vi vil på det varmeste anbefale Benidorm til andre nordmenn neste år. Planen er at turneringen skal gå på samme sted, i omtrent samme tidsrom, og arrangøren har sagt at de svært gjerne vil ha flere nordmenn på besøk. 😊