24. okt. 2019
Samfunn
5 GODE SJAKKBØKER
Det nærmer seg VM i Fischer Random Chess! NRK skal sende direkte fra Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden, og kjenner vi nordmenn rett vil nok mange benke seg foran tv-skjermene mellom 27. oktober og 2. november.
Da passer det ekstra bra å sette frem litt sjakklitteratur på bibliotekene, og vi har laget en liste over 5 gode sjakkbøker.
Omtalene er sakset fra Sjakkbutikken og Sjakkhuset.
Sjakk, Spillet i mitt liv
En nyutgivelse av Norges mest velskrevne og lenge mest utsolgte sjakkbok! André Bjerkes selvbiografiske mesterverk har begeistret flere generasjoner sjakkelskere. Dette er førsteutgaven fra 1968, bare supplert med ordet "Sjakk" som tillegg i boktittelen.
André Bjerke beskriver uovertruffent sjakkspillets gleder og sorger, fra nybegynner til mesterspiller, og med skjellsettende møter med Oslo Schakselskap på slutten av 30-tallet og Sjakklubben Stjernen gjennom store deler av 50-tallet med blant annet deltagelse i fem landsturneringer.
Bjerke rykket opp i mesterklassen ved å vinne 1.klasse i Fredrikstad i 1953 og var tydelig en ganske sterk spiller, men aller mest en utforskende romantiker på brettet, med Evansgambiten 1 e4 e5 2 Sf3 Sc6 3 Lc4 Lc5 4 b4 som sin spesialitet. Boka inneholder flere spennende partier og analyser ikke minst i denne åpningen.
Det meste av boka kan sannelig med fordel leses også av "ikke-sjakkspillere". Godbiter innimellom er blant andre flere av Bjerkes sjakk-sonetter fra 50-tallet, med linjer som disse:
"... De gamle kunne kunsten å kurere. Jeg foreslår at denne edle leke igjen bør kunne fås på apoteket!"
"... Moralen her er fyndig bibelstreng: At de som tror seg først, skal bli de siste. Og dermed høstet Bjerke null poeng."
Teksten er sakset fra Sjakkbutikken.no.
Sjakken eller livet
Sjakken eller livet er en annerledes bok om sjakk, en reise i sjakkens historie og kultur og en hyllest til dem som i ulike livssituasjoner er besatt av spillet. . Atle Grønn er en av Norges fremste sjakkeksperter og byr på varme møter med mennesker som nærmest må ta det eksistensielle valget: sjakken eller livet. Han formidler med humor og kjærlighet sjakkverden fra innsiden, og lar oss få et glimt av personlige tragedier og triumfer. Grønn, som har spilt mot Magnus Carlsen flere ganger, forteller hva som gjør Carlsen til verdens beste spiller. Leserne får også historien om den unge verdensmesterens motstandere og forgjengere i kongerekka; de store personlighetene som til sammen teller seksten klassiske verdensmestere siden 1886.
Atle Grønn er professor i russisk og internasjonal mester i sjakk. Den profilerte NRK-eksperten har vært redaktør av Norsk Sjakkblad, leder i Oslo Schakselskap og har en ukentlig sjakkspalte i Dag og Tid.
Teksten er sakset fra Sjakkhuset.no.
Sjakknovelle
Den østerrikske forfatteren Stefan Zweigs mesterverk "Sjakknovelle" står i en særstilling av skjønnlitteratur med sjakk som tema. Nærmest et must også for seriøst sjakkinteresserte... Nå endelig på norsk for første gang siden 50-tallet!
Handlingen i "Sjakknovelle" er lagt til en luksusdamper hvor blant andre Czentovik, verdensmester i sjakk, befinner seg. Han er på vei til Argentina hvor han for kjempehonorarer skal glitre med sin kunst. Han og den mystiske dr. B., en østerriksk flyktning som har tilegnet seg sjakkteori under fangenskap hos Hitlers gestapister, møtes til kamp ved sjakkbrettet.
"Sjakknovelle" fra 1941 er skrevet i en tid da de store ideologier tørnet sammen med en slik kraft at Europa etterfølgende lå i ruiner. Stefan Zweigs dypfølte ærend i denne boken er derfor også en kritikk av ideologienes innskrenkende og dødsfarlige natur.
Den østerrikske forfatteren Stefan Zweig (1881-1942) karakteriseres som en kosmopolitisk europeer og var en av mellomkrigstidas største tyskspråklige forfattere.
Teksten er sakset fra Sjakkbutikken.no.
Sjakk, Shogi, Go og Xiangqi
I denne boka legger stormester i sjakk, Simen Agdestein, ut på en ferd han snart vil angre på. Agdesteins kunnskaper om sjakk er uomtvistelige, men han er blank på de andre spillene. Snart oppdager han at det er flere enn sjakkgudinnen Caissa som har tiltrekningskraft.
I Tenkesport legger stormester i sjakk, Simen Agdestein ut på en farefull ferd. Etter å ha innviet oss i sjakkens hemmeligheter, underlegger han seg nye brikker og regler. Mens sjakk spilles over hele verden, er tyngdepunktet for tenkesportens øvrige disipliner øst i Asia. Der er det shogi, xiangqi og go som er de store strategispillene.
Alle spillene har tålt tidens tann. Alle har røtter tilbake i tidlig middelalder. Og likhetstrekkene er mange. Det kjempes om konger, tårn, løpere og bønder, men i bunn og grunn handler det om å overliste motstanderen i åndelig gladiatorkamp. Hver av bokens fire deler avsluttes med et kommentert mesterparti fra spillets stjerner.
Her er ingen trøst å finne: Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, flaks spiller ingen rolle, den beste vinner alltid. Men sikten åpner seg for den som vil lære verdens største strategispill av en av tenkesportens mestere.
Teksten er sakset fra Sjakkbutikken.no.
Sjakkgeniene
Sjakkgeniene er sjakkens verdenshistorie fortalt gjennom portretter av de 16 verdensmesterne fra Wilhelm Steinitz i 1886 til Magnus Carlsen i vår tid – en bok som kan leses av både sjakkanalfabeter og vordende verdensmestere. Boken dyrker de gode historiene snarere enn de kompliserte sjakktrekkene. Sentralt i denne beretningen er spørsmålet om sjakkgeniets vesen: Hvilke personligheter og karakterer skjuler seg bak de geniale sjakktrekkene? Historien har tre deler: sjakksportens framvekst 1886–1946, sjakken under den kalde krigen fra 1946 til 1990, og den moderne sjakkæraen fra 1990 til 2018. Og som dette antyder, er sjakkens utvikling også en historie om endringer i verdenssamfunnet og stormaktene.
Teksten er sakset fra Sjakkhuset.no.