DSC07524

20. des. 2022

Martin Johannessen

Samfunn

10 høydepunkter fra Sjakk & Samfunn-året 2022

2022 ble året der vi endelig kunne møtes som vanlig over sjakkbrettet igjen. For oss i Sjakk & Samfunn har det å komme tilbake til en normal hverdag gitt mulighet til å trykke inn gasspedalen skikkelig, og vi har hatt vårt mest fartsfylte år noensinne med mange nye spennende tiltak. I tillegg vokser Sjakk & Samfunn-familien i rekordtempo, og i 2022 meldte nærmere 400 institusjoner seg på prosjektet! Vi har samlet 10 høydepunkter i kronologisk rekkefølge som oppsummerer Sjakk & Samfunn-året 2022.

1) Storstilt ungdomssatsing

2022 startet med et brak. Nytt for året var en stor satsing på fritidsklubber, der målet har vært å gi ungdom en hobby som de kan møtes over, oppleve mestring med og stifte nye bekjentskaper gjennom. Etter to år med pandemi var det tydelig at dette var sårt tiltrengt, for allerede etter to uker var det over 100 påmeldte fritidsklubber. Gjennom året har over 200 fritidsklubber meldt seg på prosjektet, og tilbakemeldingene har vært enormt positive. Snakk om en motiverende start på året!

IMG 0617
Fritidsklubbene har fått utstyr og inspirasjon, og mange er i gang med aktivitet. Her fra et kurs på Spillhuset i Bergen.

2) Påskesjakk, ja takk!

I påska arrangerte vi en stor digital turnering med over 80 deltakere på SpillSjakk. Vi har hatt stor suksess med liknende arrangementer også tidligere, kanskje fordi terskelen for deltakelse er såpass lav. Ekstra stas var det at vi hadde fått med oss skuespiller Aslak Maurstad og TV2-profil Maud Rødsmoen som kommentatorer. Tospannet strømmet turneringen direkte på Twitch, kommuniserte med deltakerne og delte ut en haug med premier. Ett av de mer minneverdige øyeblikkene fra turneringen var da våre to kommentatorer møttes til duell på sjakkbrettet. Se klippet her.

Skjermbilde 2
Aslak Maurstad var meget godt fornøyd etter å ha vunnet mot Maud Rødsmoen med knapp tidsmargin.

3) Integrering av flyktninger

Da flyktningstrømmen fra Ukraina nådde Norge, åpnet Sjakk & Samfunn for at flyktningmottak kunne melde seg på prosjektet. På kort tid sendte vi utstyr til et tyvetalls mottak, og senere har også andre aktører som jobber med flyktninger kommet til. Utstyret kom raskt i bruk og flere av mottakene gikk i gang med å arrangere ukentlige sjakkarrangementer for de nyankomne. Litt overraskende for flere av institusjonene var det at mange av beboerne på mottakene faktisk kunne sjakk fra før av. Ukraina er blant verdens sterkeste sjakk-nasjoner, og mange andre land har også lange tradisjoner for sjakk. Sistnevnte fikk vi oppleve da vi besøkte Vinstra asylmottak tidligere i år.

Sjakk & Samfunn integrering
Sjakk er en populær aktivitet på Vinstra asylmottak. Der spiller beboerne sjakk og andre spill hver onsdag.

4) Sjakkbord over hele landet

I de lyse sommermånedene begynte det å dukke opp sjakkbord flere steder i Norge takket være store gavepakker fra Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen SR-bank. Fra lille Spjelkavik i Ålesund til Tøyen Torg i Oslo, fra Vennesla i sør til Saltdal i nord kan du nå ta med deg venner og spille sjakk på ditt nærmeste sjakkbord. For når vi sier at vi har satt opp bord i hele Norge, så mener vi faktisk hele Norge. I 2022 har vi nemlig satt opp over 100 sjakkbord i det ganske land! Ett av stedene i Norge som har fått flest bord er Norges sjakkhovedstad, Stavanger. Sjakk & Samfunn ble invitert til åpningen av verdens største sjakkbrett, og med oss i kofferten hadde vi sjakkbord som kler det store sjakkbrettet særdeles godt. Ser vi konturene av en sjakkpark?

IMG 1639
Stormester Simen Agdestein og elevene jubler over sjakkbord på Norges Toppidrettsgymnas Bærum.

5) Sjakk for inkludering

Tradisjonelt sett har det vært flere sjakktilbud i Oslo vest og i sentrum enn det har vært på østkanten. Dette har vi lenge ønsket å gjøre noe med, og like før sommeren kom nyheten om at vi fikk midler til et sommerprosjekt på Stovner fra Gjensidigestiftelsen, et samarbeidsprosjekt mellom Sjakk & Samfunn og Næringslivet Møter Østkanten. Midlene brukte vi til å skape sommerjobber for lokal ungdom som lærte bort sjakk til barn og hjalp til ved ulike arrangementer. Like etter at sommerprosjektet var over, kom gladnyheten om støtte fra Oslo kommune til et større prosjekt i Groruddalen, der målet har vært å bidra til inkludering og integrering med hjelp av sjakk. Totalt har vi gjennomført mer enn 50 arrangementer av ulik størrelse i Groruddalen i høst.

DSC08690
Sommersjakken på Stovner ble startskuddet for en større satsing på sjakk i Groruddalen i høst. Totalt har vi arrangert over 50 arrangementer fordelt på Stovner, Grorud, Furset og Økern.

6) NM i fengselssjakk

Det spilles utrolig mye sjakk i norske fengsler. Derfor var det på høy tid at noen arrangerte det første offisielle norgesmesterskapet i fengselssjakk. 9. september gjorde vi nettopp det, med fire fengsler på startstreken: Oslo, Romerike, Ringerike og Halden. Turneringen ble gjennomført digitalt på plattformen SpillSjakk, en plattform som vi selv har utviklet og som fungerte godt som arena for et Norgesmesterskap. Mesterskapet ble en nervepirrende affære for mange av deltakerne, og i Oslo fengsel var det stor jubel da de til slutt havnet på en 2. plass i sammendraget, bare slått av Romerike. Begge sikret seg en plass i verdensmesterskapet. Neste års NM håper vi blir enda større!

Les også historien Khabat Staee som ble løslatt dagen før NM, men som søkte seg tilbake dagen etterpå for å delta i mesterskapet.

Vm fengsel
Oslo fengsel var blant fengslene som kvalifiserte seg til verdensmesterskapet etter å ha deltatt i tidenes først NM i fengselssjakk.

7) Gladmelding fra Sparebankstiftelsen DNB

Sparebankstiftelsen DNB har støttet Sjakk & Samfunn helt fra starten av og har i alle år vært en av våre viktigste støttespillere. I juli kom det nok en gladmelding fra stiftelsen, som viderefører støtten til Sjakk & Samfunn for ytterlige tre år! Vi planlegger nå en omfattende satsing på barn og unge i årene som kommer, samtidig som vi ønsker å styrke områdene som allerede er omfattet av prosjektet. I årene som kommer vil vi også avholde flere kurs og forhåpentligvis bidra til å gjøre det enda enklere for viktige samfunnsområder å anvende sjakk som verktøy til å skape gode møteplasser.

304958272 861137425265352 1157227974261824929 n
Sparebankstiftelsen DNB er en av Sjakk & Samfunns viktigste støttespillere. Hvert år arrangerer stiftelsen Verdens Kuleste Dag på Akershus festning i Oslo. Og sjakk er selvsagt på plakaten.

8) Sjakktreff på 1-2-3

Året 2022 ble også året da vi i Sjakk & Samfunn ga ut en bok. Sjakktreff på 1-2-3 er basert på boka Spela och lär av sjakkforfatter Jesper Hall, og den er skreddersydd for alle som er en del av Sjakk & Samfunn-familien. Dette er boka for deg som ikke nødvendigvis har så mye erfaring med å arrangere sjakktreff fra før, men som er bitt av sjakk-basillen, som har lyst til å få til noe i ditt nærmiljø, og som ser verdien av å bruke sjakk til å skape en møteplass der alle er velkommen. Boka er stappfull av minispill, alternativer til klassisk sjakk, huskeliste for sjakktreff, ideer til spillekvelder og mye mer. Alle som er med i prosjektet kan bestille boka gratis ved å sende en e-post til [email protected].

Skjermbilde 4
Boka Sjakktreff på 1-2-3 skal stimulere til mer aktivitet og inspirere aspirerende sjakk-ildsjeler.

9) Ny videoserie med Sheila Barth Stanford

Gjennom hele 2022 har vi hatt en stor satsing på ungdom. I tillegg til å ha sendt ut utstyr til over 200 fritidsklubber, har vi gjennomført et prosjekt på fire steder der ungdom møtes, i byene Trondheim, Bergen, Sola og Tromsø. Prosjektet, som har vært støttet av Helsedirektoratet, har gitt oss mange nye perspektiver på hvordan sjakk kan bidra til hverdagsglede og mestringsopplevelser for ungdom, og nå har vi samlet disse erfaringene i en videoserie laget av sjakktrener og kvinnelig internasjonal mester i sjakk, Sheila Barth Stanford. Vi håper og tror at dette er en videoserie som mange vil få stor glede av! Du finner alle videoene i Sjakk & Samfunns ressursbank.

Skjermbilde 7
I videoene laget av Sheila vil du lære sjakk og få tips til gøyale aktiviteter. Vi håper videoene vil inspirere flere til starte et lavterskel sjakktilbud.

10) Endelig jul!

Ingen jul uten julesjakk! Hvert år arrangerer Sjakk & Samfunn en gratis juleturnering. De siste årene har vi av opplagte årsaker arrangert turneringen på nett, men i år kunne vi legge smitteverntiltakene til side og igjen arrangere turnering ute i den virkelige verden. I lys av Groruddalen-satsingen var det naturlig å legge turneringen til Deichman Stovner, et sted der vi har arrangerte flere turneringer i høst og gang på gang opplevd at mange vil være med, både store og små. Arrangementet ble en stor suksess med rekordmange deltakere og flere forbipasserende var innom for å titte på. Ekstra stas var det at vi også fikk besøk av selveste julenissen, som også viste seg å være en nokså habil sjakkspiller!

DSC07342
DSC07531
DSC07464
DSC07094
DSC07113
DSC07186

Vi ønsker hele Sjakk & Samfunn-familien, alle støttespillere, samarbeidspartnere og sjakk-venner en riktig god jul og et godt nytt år!